Diş Hekimi Maaşları 2023: Özelde ve Devlette Diş Hekimleri Ne Kadar Maaş Alıyor?

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili sağlık sorunlarını inceleyip, teşhis ederek tedavi eden diş doktorları maaşları ile ilgili bilgileri diş doktoru olmak isteyen öğrenciler araştırıyor. İnsan sağlığı açısından çok önemli olan diş doktorlarının maaşı bazı koşullara göre değişebiliyor. Yeni yılda yapılan zam ile birlikte diş hekimi maaşları da artışa geçti. En düşük ve en yüksek diş doktoru maaşı ne kadar?

Diş hekimi olmak pek çok kişinin çocukluk hayalleri arasında yer alıyor. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili teşhis ve tedavi süreçlerini yürüten kişiler diş doktorlarıdır. Diş doktorları özel hastane, klinik veya devlet hastanelerinde çalışma imkanlarına sahiptir. Diş hekimi maaşları çalışılan kurum gibi nedenlerde değişiklik göstermektedir. 

Diş Hekimi Maaşları 2023

Diş Doktoru maaşları kamu veya özel sektöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Kamuda hastanelerinde çalışan diş hekimlerinin maaşları kıdem, derece, meslekte geçirilen süreye göre değişir. Devlet hastanelerinde en düşük diş hekimi maaşı 15 bin TL iken bu oran kıdem, dereceye göre 30 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. 

Özel kurumlarda ise maaş durumu farklıdır. Her kurumun kendine özgü maaş politikası bulunur. Yan haklar, mesai süresi, gibi durumlar maaşlara etki eder. Kliniklerde veya özel hastanelerde diş doktorlarının maaşı en az 13 bin TL’den başlayıp bu oran 40 bin TL’yi bulabilmektedir.

En Düşük Diş Hekimi Maaşı Ne Kadar?

Diş hekimi maaşları kamu veya özel sektöre göre değişir. Kamuda en düşük diş doktoru maaşı 15-16 bin TL iken özel sektörde bu oran 12 bin TL’ye kadar düşebilmektedir. 

En Yüksek Diş Hekimi Maaşı Ne Kadar?

Devlet hastanelerinde diş hekimi maaşı kişinin meslekte geçirdiği süreye göre artmaktadır. 25 yılını meslekte geçiren bir doktorun maaşı 30 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Ancak özel kurumlarda bu oran daha da artabilir. En yüksek diş doktoru maaşı 40-50 bin TL’yi bulabilmektedir.

Diş Hekimi Ne İş Yapar?

1- Çürük ve kırık dişleri çeker.

2- Kök ucu rezeksiyon ve kanal tedavisi uygular.

3- Hastanın şikayetlerini dinler, diş ve çene röntgenini çekerek hastalığı teşhis eder.

4- Hastayı tüketmemesi gereken besinler konusunda bilgilendirir.

5- Damak çekilmesi teşhisi konmuş hastalara periodontal operasyonlar uygular.

6- Diş tartarlarını temizler.

7- Ters çıkan ve yanakların şişmesine neden olan 20’lik dişleri çeker.

8- Ortodontik tedavi kapsamında diş teli takar. Düzenli aralıklarla dişlerin düzelip düzelmediğini kontrol eder.

9- Hastalığın türüne göre ağrı kesici ve antibiyotik yazar.

10- Diş eti kanamalarını önlemek için çeşitli tedavi yöntemleri uygular.

Diş Hekiminin Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

Diş hekimleri Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından hazırlanan ücret tarifesine uymak zorundadır. Hastalardan bu tarifenin üstünde ücret talep etmek yasaktır. Bunun dışında dişçilerin hastalarına karşı yerine getirmesi gereken birtakım sorumluluklar bulunuyor. Meslek etiği adı da verilen bu sorumluluklar şunlardır:

1- Diş hekimleri hastanın seçimlerine saygı göstermelidir. Eğer birden fazla tedavi seçeneği varsa bu seçenekleri hastaya sunmalıdır. Bununla birlikte kendi mesleki tecrübelerine dayanarak hangi tedavinin kendisini için daha uygun olduğunu hastaya açıklamalıdır.

2- Gelen hastalara uygulanan tedaviler ve verilen ilaçlar kayıt altında tutulmalıdır.

3- Muayenehanede kullanılan tüm tıbbi ekipmanlar sterilize edilmeli. Frez ve kavitron gibi başta olmak üzere tüm aletler temizlenmeden başka hastada kullanılmamalıdır.

4- Muayenehanenin temizliğine özen gösterilmeli, Dişçi, her hastadan sonra ellerini cerrahi el yıkama solüsyonları ile yıkamalıdır.

5- Hastayı, diş bakımı ve sağlığı konusunda bilgilendirmek de diş hekimlerinin görev ve sorumlulukları arasında yer alıyor.

6- Hastanın başka bir diş hekiminden görüş almaya hakkı vardır. Her diş doktoru hastaların hakkına saygı göstermelidir.

”Diş Hekimi Betül Çırak işini aşkla yapan doktorlardan biri…Diş Hekimi Betül Çırak sorularımızı cevapladı.”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz ?

2005 yılında İzmir Ege Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinden mezun oldum. İşimi seneler geçmesine rağmen aşkla ve tutkuyla yapıyorum. İnsanlara yardım etmeyi kendim için bir amaç görüyorum. Gülüş Tasarımı ile ilgili İstanbul’da çeşitli eğitimler aldım. Benim için gülümsemek çok önemli bir durum ve duygu. Ve insanlara güldüklerinde onları mutlu edecek sonuçlar göstermek istiyorum.

Tedaviye gelen hastalarınız arasında dişçi fobisi olan var mı ?

Bu korku eskiden çok yaygındı ama artık gelişen teknolojiyle birlikte korkuların çoğu azaldı. Eğer hasta çok gergin ve stresli ise onunla güzel sohbetler ederek önce onu rahatlatmaya çalışıyorum. Tedaviye başlamadan önce klasik müzik açarak ya da ekranımda film veya video oynatarak ortamı yumuşatmaya çalışıyorum.

Ağız ve diş sağlığının hayatımızdaki önemi nedir?

Diş sağlığının küçük yaşlardan itibaren öğretilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir ağız ve dişlerin olması için öncelikle bakımı yaşam kalitenizi etkilemektedir. Kötü bir ağız sağlığı zamanla hastalıklarında belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden kişi ağız ve diş sağlığına çok dikkat etmelidir.

Günlük diş bakımımız nasıl olmalı ?

Günde en azından 2 kere ki ikincisi mutlaka yatmadan önce olmalı tercihen 3 kere dişler fırçalanmalı. Akşam yatmadan önceki fırçalama seansını mutlaka diş ipi uygulaması takip etmeli. Ne kadar fırçalarsanız fırçalayın dişlerin birbirine değdiği yanal alanları ipsiz temizlemek imkansız.

Ülke olarak ağız sağlığına verdiğimiz önemle yurtdışına oranla ne durumdayız?

Bu konuda malesef yeterince duyarlı değiliz. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Ağız hijyeninin ne kadar önemli olduğunun devamlı olarak altının çizilmesi önemli.Bu konuyla ilgili sorumlu kuruluşlar daha etkin, yaygın ve devamlı olarak çalışmalı. Kamu ve özel şirketler de sosyal sorumluluk projeleriyle daha çok destek olmalı bence.

Bu mesleği yapabilmek için özel bir donanım gerekiyor mu ?

İlgisi olan, mesleği seven ve istekle yapacak herkes bu mesleği yapabilir.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın